Στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του Δίον υπάρχουν δύο σημεία άγνωστα για τους έλληνες, πλην των ντόπιων, αλλά ευρύτερα γνωστά σε ξένους επισκέπτες, όπως διαπιστώσαμε σε πρόσφατη επίσκεψή μας. Αναφερόμαστε στους καταρράχτες Ορλιάς (Ουρλιάς) και στο καταφύγιο Κορομηλιά.
Σύμφωνα με την παράδοση, το ποτάμι Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ουρλιάς (ονομάστηκε έτσι απ’ το θόρυβο, τα βουητά του νερού) είναι αρχαιότατος ποταμός της Πιερίας ο οποίος χάθηκε από τη …ντροπή του αρνούμενος να τις εξαγνίσει -όταν οι Μαινάδες -μαινόμενες γυναίκες του Δία-θέλησαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους εκεί από το αίμα τους του Ορφέα αφού τον σκότωσαν στο Δίον- χάθηκε από το έδαφος και ξαναβγήκε στην επιφάνεια εκεί λίγο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράχτες του, δύο από τους οποίους είναι προσβάσιμοι. Στον Ελικώνα ποταμό προσπάθησαν οι Μαινάδες να καθαριστούν από το αίμα του Ορφέα, αφού τον σκότωσαν στο Δίον. (Παυσ. 9.30.8).
Κινούμαστε στην ΠΑΘΕ την οποίαν εγκαταλείπουμε στην έξοδο προς Δίον. Ακολουθώντας την πινακίδα προς «Καταφύγιο Κορομηλιά» και στη συνέχεια τις πινακίδες «Όλυμπος», στα 4 χλμ περίπου συναντάμε το ξωκλήσι των Αγ. Κων/νου και Ελένης και λίγα μέτρα παραπάνω, αφήνουμε το αυτοκίνητο. Ακολουθούμε πεζή το δρομάκι που μας οδηγεί στον ένα καταρράχτη, ο οποίος δημιουργεί μικρή λίμνη, στην οποίαν κανείς μπορεί να δροσιστεί.
Στο δρομάκι αυτό, πριν φτάσουμε στον καταρράχτη, βλέπουμε σε ένα βράχο -στα δεξιά μας- ζωγραφισμένη μία κόκκινη καρδιά η οποία μας καλεί να ακολουθήσουμε το μονοπάτι και σε τρία λεπτά καταλήγουμε στο δεύτερο καταρράχτη, ποιο ψηλό και πιο επιβλητικό, ο οποίος επίσης δημιουργεί μικρή λίμνη, μεγαλύτερη από την πρώτη και πιο βαθειά. Αρκετοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πάνε εκεί για μπάνιο και πικνίκ.
Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω του δασικού δρόμου Δίου- Κορομηλιάς, Εννιά χλμ από τη διασταύρωση με τους καταρράκτες, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το καταφύγιο Κορομηλιάς, με δύο τρόπους: με πεζοπορία από μονοπάτι που κινείται παράλληλα με το ρέμα Ουρλιά ή με αυτοκίνητο σε χωματόδρομο σχετικά καλό, ανώμαλο σε ορισμένα σημεία. Διάρκεια ανάβασης διαρκεί περίπου 2,5 ώρες -για εκπαιδευμένους οδοιπόρους, ενώ με το αυτοκίνητο 9χλμ, 35-40 λεπτά οδήγησης. Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100μ, διαθέτει κατάλυμα για ύπνο και φαγητό. Δοκιμάσαμε πρόχειρο φαγητό -εξαιρετική ομελέτα και νόστιμα λουκάνικα με πατάτες. Ήπιαμε και δύο αναψυκτικά και στο τέλος έναν ελληνικό καφέ, με συνολικό κόστος 16€. Τηλέφωνα: 694 566 1104, και 697 557 3009.
Κατά τη διάρκεια της 3ωρης παραμονής μας στο καταφύγιο, συναντήσαμε μόνο ξένους επισκέπτες και έναν έλληνα πεζοπόρο. Αυτό καταδεικνύει πόσο ακόμα είναι άγνωστη η Ελλάδα και τα ελληνικά τοπία στους έλληνες.
© http://www.blogtravels.gr All Rights Reserved